Vi tar hjälp av cookies för att TRR.se ska fungera så bra som möjligt. Genom att använda webbplatsen godkänner du detta.

Jag förstår

Tips och råd för förtroendevalda

Här samlar vi artiklar, tips och råd för fackligt förtroendevalda inför omställning.

Många av artiklarna har publicerats i vårt nyhetsbrev TRR Info. Starta en prenumeration på nyhetsbrevet så får du löpande tips och information från TRR.


 • Nytt mönster för Lindex

  Att behöva säga upp nästan 20 procent av personalen på huvudkontoret var nödvändigt, men långt ifrån enkelt. Gott samarbete med facken och hjälp av TRR gav förutsättningar att klara av omställningen på ett så bra sätt som möjligt.


 • Rubriken lockade Hanna till TRR

  Det talas ständigt om omställning i arbetslivet, så även på SVT, Sveriges Television. När Hanna Nyberg, klubbordförande för Journalistförbundet på SVT, såg en rubrik om ett seminarium om den fackliga rollen vid omställning ville hon veta mer.


 • TRR stöttar på vägen till framgångsrikt företagande

  Ett sätt att gå vidare i sitt yrkesliv efter en uppsägning är att starta eget företag. Cirka 25 procent av de uppsagda tjänstemän som söker TRRs stöd funderar på att bli företagare. De som sedan tar steget, efter rådgivning, analyser och förberedelser är cirka 7 procent.


 • Mer fart för att minska lönegapet

  TRRs statistik visar att utvecklingen går åt rätt håll – fler kvinnor än män bland de tjänstemän som går vidare till nytt jobb efter stöd från TRR får högre lön. Det är positivt, men löneskillnaderna mellan män och kvinnor minskar ändå inte tillräckligt snabbt. Det tycker regeringen som häromåret gav Medlingsinstitutet i uppdrag att kartlägga skillnaderna.


 • Fler kvinnor får högre lön på nya jobbet

  Hallå där Marie Killander, TRRs regionchef i Skåne. Bland de tjänstemän som går vidare till nytt jobb efter stöd från TRR så är det fler kvinnor än män som får högre i lön på nya jobbet. I Skåne är skillnaden störst – nära 77 procent fler kvinnor än män fick en högre lön där under första kvartalet 2018.


 • Snacka schysst

  En allmänt trist jargong kan urarta till mobbning och leda till sämre prestationer. Motsatsen blir att en schysst jargong, med en vänlig ton och kommentarer som lyfter, ger bättre prestationer och resultat.


 • Ny kunskap om omställning

  Den fackliga rollen vid omställning är ett av TRRs uppskattade seminarium. För Shahnaz Hatami, klubbordförande för Unionen på Estrella i Angered, blev det ett tillfälle att ta till sig ny kunskap om sin roll vid förändringar i organisationen.


 • En knepig sits att hantera

  När ett företag står inför omställning, kanske med uppsägningar som följd, då möter man som fackligt förtroendevald sina kolleger i en svår och oviss situation. Läs goda råd och kloka erfarenheter från TRRs rådgivare Maria Persson i Malmö.


 • Frigör tanken med filosofi

  I vårt allt mer hektiska arbetsliv behöver vi avsätta tid för reflektion. Det menar Sofia Wrangsjö, skapare av FRI-metoden. Att ta en paus från den dagliga verksamheten för att i stället fokusera på de stora filosofiska frågorna frigör våra tankar, gör oss mer kreativa och bättre på att samarbeta.


 • TRR är en förmån

  Intensiva diskussioner, ny kunskap och en känsla av samhörighet. Så beskriver Peter Eberoth sin förmiddag på TRRs kontor i Stockholm. I början av maj deltog han, som klubbordförande för Ledarna på Scania i Södertälje, på TRRs seminarium om den fackliga rollen vid omställning.


Föregående 
Sida 1 av 4
1234
Nästa 


Skriv ut
Gå upp

Lämna synpunkter på innehållet