Vi tar hjälp av cookies för att TRR.se ska fungera så bra som möjligt. Genom att använda webbplatsen godkänner du detta.

Jag förstår

Tips och råd för förtroendevalda

Här samlar vi artiklar, tips och råd för fackligt förtroendevalda inför omställning.

Många av artiklarna har publicerats i vårt nyhetsbrev TRR Info. Starta en prenumeration på nyhetsbrevet så får du löpande tips och information från TRR.


 • TRR reder ut fackliga rollen

  Som facklig representant är det viktigt att förmedla trygghet till medlemmarna i form av kunskap. Det säger Kristofer Eklund, arkitekt och fackligt förtroendevald för Akademikerföreningen på Tengbom i Stockholm. Det var en av anledningarna till att han anmälde sig till TRRs workshop om den fackliga rollen vid omställning.


 • Hitta stöd i din fackliga roll

  I uppdraget som fackligt förtroendevald ingår olika uppgifter. En av de mest otacksamma är kanske den fackliga rollen vid omställning: Mitt emellan arbetsgivare och medlemmar, med mycket information om vad som ska hända, men med tystnadsplikt. En ensam roll. Men ensam är som bekant inte stark.


 • Det fackliga dilemmat

  De fackliga representanterna har en utsatt position när ett företag går in i en omställningsprocess. – Vi står mitt emellan arbetsgivaren och medarbetarna. Vi får veta vad som är på gång före våra medlemmar, men vi har sekretess och får inte säga något, säger Agneta Ahlström, ordförande för Riksklubbstyrelsen Unionen-Tele.


 • Nytt mönster för Lindex

  Att behöva säga upp nästan 20 procent av personalen på huvudkontoret var nödvändigt, men långt ifrån enkelt. Gott samarbete med facken och hjälp av TRR gav förutsättningar att klara av omställningen på ett så bra sätt som möjligt.


 • Rubriken lockade Hanna till TRR

  Det talas ständigt om omställning i arbetslivet, så även på SVT, Sveriges Television. När Hanna Nyberg, klubbordförande för Journalistförbundet på SVT, såg en rubrik om ett seminarium om den fackliga rollen vid omställning ville hon veta mer.


 • TRR stöttar på vägen till framgångsrikt företagande

  Ett sätt att gå vidare i sitt yrkesliv efter en uppsägning är att starta eget företag. Cirka 25 procent av de uppsagda tjänstemän som söker TRRs stöd funderar på att bli företagare. De som sedan tar steget, efter rådgivning, analyser och förberedelser är cirka 7 procent.


 • Mer fart för att minska lönegapet

  TRRs statistik visar att utvecklingen går åt rätt håll – fler kvinnor än män bland de tjänstemän som går vidare till nytt jobb efter stöd från TRR får högre lön. Det är positivt, men löneskillnaderna mellan män och kvinnor minskar ändå inte tillräckligt snabbt. Det tycker regeringen som häromåret gav Medlingsinstitutet i uppdrag att kartlägga skillnaderna.


 • Fler kvinnor får högre lön på nya jobbet

  Hallå där Marie Killander, TRRs regionchef i Skåne. Bland de tjänstemän som går vidare till nytt jobb efter stöd från TRR så är det fler kvinnor än män som får högre i lön på nya jobbet. I Skåne är skillnaden störst – nära 77 procent fler kvinnor än män fick en högre lön där under första kvartalet 2018.


 • Snacka schysst

  En allmänt trist jargong kan urarta till mobbning och leda till sämre prestationer. Motsatsen blir att en schysst jargong, med en vänlig ton och kommentarer som lyfter, ger bättre prestationer och resultat.


 • Ny kunskap om omställning

  Den fackliga rollen vid omställning är ett av TRRs uppskattade seminarium. För Shahnaz Hatami, klubbordförande för Unionen på Estrella i Angered, blev det ett tillfälle att ta till sig ny kunskap om sin roll vid förändringar i organisationen.


Föregående 
Sida 1 av 4
1234
Nästa 


Skriv ut
Gå upp

Lämna synpunkter på innehållet