Vi tar hjälp av cookies för att TRR.se ska fungera så bra som möjligt. Genom att använda webbplatsen godkänner du detta.

Jag förstår
Tillbaka

Lucka 5: Att vara i förändring

Varje dag fram till jul publicerar TRR ett favorit-tips i repris. Varje tips är skrivet av någon av våra kompetenta rådgivare. Att bli av med jobbet är för det flesta en stor förändring i livet. TRRs rådgivare Jonas Terdin filosoferar kring förändring och hur det är att vara mitt uppe i den.

Jonas Terdin, rådgivare TRR

I november 2011 lanserades bygg och spelprogrammet Minecraft. Sen dess har mina barns Legoklossar förpassats till en mer dammsamlande tillvaro. Att Minecrafts byggprogram är många Legobyggares ultimata dröm är helt naturligt då där finns obegränsad tillgång på byggklossar och fantastiska miljöer att bygga i. Allt detta och mycket mer för ca 200kr. Inte som när jag var liten, då jag fick vänta till julafton för att få nästa ask med de dyra, eftertraktade plastklossarna.

När man använder Minecraft kan man också lära sig att programmera så kallade Mods (Modifications). Man skapar nya digitala klossar, vapen, varelser, funktioner eller en drönare som är en digital robot som bygger åt dig. Du kan bygga och programmera ensam eller tillsammans med vem du vill i hela världen. Vill du skapa en egen Minecraftvärld för dig och dina vänner skapar du en server på din hårddisk och bjuder in dem.

Markus ”Notch” Persson, skaparen av Minecraft, är en bra personifiering av vår tids största förändring. Digitaliseringen.
Notch har verkligen gett våra barn en viktig insikt. ”Låt datorn göra jobbet.”

Sen ett tag tillbaka har några av mina barn börjat sälja tidningar på helgerna. Detta jobb är numera inte som när jag var i deras ålder, i början på 70-talet. Då köpte varannan eller var tredje dörr en tidning när man knackade på en söndag morgon. Idag är det kanske en på 30 dörrar som köper.

Fler och fler läser tidningen i paddan eller mobilen. Tidningen har blivit digitaliserad. Detta är bra för det sparar tid, papper, energi och massor av transporter. Men det är dåligt för det tar bort bra instegsjobb för våra ungdomar. Detta ger ungarna en lärorik upplevelse av hur digitaliseringen förändrar arbetsmarknaden.

Vi lever i förändring hela tiden. Den grekiske filosofen Herakleitos uttryckte detta redan för 2500 år sedan då han konstaterade att ”allting flyter”. Med det lär han ha menat att ingenting är stilla, allting är i ständig förändring. Till och med berget förändras av tidens och vädrets tand. Herakleitos hade inget mikroskop eller annan sofistikerad mätutrustning. Han kom förmodligen fram till sina slutsatser genom att använda sina sinnen och stillsamt studera och reflektera över det han såg i sin omgivning för att senare diskutera med sina kompisar.

Kanske är det detta vi 2000-talare måste göra mera av? Lära oss att stanna upp, studera förändringarna i vår omgivning och reflektera över vad de innebär för oss, för våra barn, för vår miljö, för mig som individ. Och prata med varandra om hur vi kan hitta vår roll i en värld där allting flyter.

Jonas Terdin, rådgivare TRR Trygghetsrådet

Tillbaka

Skriv ut
Gå upp

Lämna synpunkter på innehållet