Vi tar hjälp av cookies för att TRR.se ska fungera så bra som möjligt. Genom att använda webbplatsen godkänner du detta.

Jag förstår
Tillbaka

Lucka 6: Hur byter jag bransch?

Varje dag fram till jul publicerar TRR ett favorit-tips i repris. Varje tips är skrivet av någon av våra kompetenta rådgivare. Idag skriver Sara Cavric om hur man kan byta karriär när man blivit av med jobbet.

Sara Cavric, rådgivare TRRNär man är mellan jobb är det vanligt att man känner att man helt vill byta karriär. Men hur gör man? Många jobb kan du inte få utan erfarenhet, men du kan samtidigt inte få erfarenheten utan jobbet. Det blir som ett karriärens Moment 22.

Två faktorer är avgörande för hur du värderas av en arbetsgivare - din potential och din erfarenhet – har du mindre av det ena får du kompensera med det andra.

Ditt potentiella värde visas bäst med din attityd. Attityden visar sig bland annat i entusiasm, arbetsmoral, kommunikationsförmåga, nyfikenheten, kvaliteten på dina frågor, vilja att lära sig, och din kunskap om bolaget och rollen.

Konkreta tips som tar dig ur Moment 22

Förutom att visa din potential, så kommer här några konkreta strategier du kan använda för att komma ur Moment 22.

  1. Leta efter bra referenser. Personer med gott anseende som kan intyga din förträfflighet.
  2. Var kreativ! Hur kan jag få erfarenheter från branschen/jobbet jag vill till? Kan du praktisera/ jobba ideellt eller på annat sätt få inblick i området? Kan du lära känna terminologin och personer med rätt kontakter?
  3. Var beredd att börja från en lägre position och jobba dig upp. ”Alla resor börjar med ett första steg”. Lär dig från grunden och du kommer vinna erkännande likväl som kunskaper du kommer att ha nytta av på en högre position.
  4. Referensuppdrag. Utnyttja att du har tid. Ställ 1000-kronors frågan till en potentiell arbetsgivare: ”Vad skulle du göra om du hade en extra arbetsdag i veckan?” Erbjud sen att du kan göra det gratis (praktisera) – lyckas du genomföra uppdraget med bravur, då ligger du bra till vid kommande rekryteringar.
  5. Fundera på vad för andra relevanta kunskaper, erfarenheter som du har för jobbet som ligger utanför de traditionella utbildningsvägarna. Gör du något på fritiden som kräver egenskaper du kan ha nytta av? Föreningsverksamhet, hobbies eller annat?

Gör en baklängesintervju

Du kan också intervjua och få tips från någon inom branschen, en så kallad baklängesintervju. Börja intervjun med en kort presentation som du har förberett innan. Den behöver inte vara längre än 2 minuter. Det kan låta ungefär så här:

”Hej, Jag funderar på att byta bransch och är nyfiken på om x är någonting för mig. Skulle jag kunna få träffa dig kort och ställa lite frågor om ditt jobb?”

Det kan vara svårt att veta vad man ska fråga om under en sådan intervju, men här kommer några konkreta exempel. 

  • Vad behöver man för kompetens/erfarenhet/personliga egenskaper för att jobba som x?
  • Vilka fördelar/nackdelar finns det i ditt jobb? Vad är bäst/sämst?
  • Vad finns det för kommande behov? Framtidsutsikter inom branschen?

Baklängesintervjuer fyller flera syften – dels blir personen uppmärksam på dig och din person, dels är intresse alltid attraktivt – ”Någon frågar mig hur man blir en sådan som jag” - dels får du mycket nyttig information som du behöver för att göra ditt val.

Sara Cavric, rådgivare TRR Trygghetsrådet

Tillbaka

Skriv ut
Gå upp

Lämna synpunkter på innehållet