Vi tar hjälp av cookies för att TRR.se ska fungera så bra som möjligt. Genom att använda webbplatsen godkänner du detta.

Jag förstår
Tillbaka

Lucka 18: Vad säger du i hissen?

Varje dag fram till jul publicerar TRR ett favorit-tips i repris. Varje tips är skrivet av någon av våra kompetenta rådgivare. Idag får du ett tips av Anna Karin Laurenius Kohle om att förbereda dig för tillfällen att presentera dig.

Anna Karin Laurenius Kohle, rådgivare TRRPå glöggminglet upptäcker du plötsligt att du står och pratar med chefen på ditt drömföretag. Hur ska du kort och koncist beskriva med vad och varför du vill arbeta hos dem?

Hemligheten heter förberedelse. Winston Churchill lär ha sagt att han ägnade många timmar till att förbereda ett kort anförande och några minuter åt ett långt. Det gäller att säga exakt rätt saker när du bara har en kort stund på dig.

Presentera i rätt ordning

Tänk igenom i vilken ordning du ska presentera dig och dina önskemål. Väck intresse genom att berätta något av relevans för företaget, argumentera varför du är lämplig och gör ett tydligt avslut.

Börja med att beskriva vad som lockar dig med företaget. Varför vill du arbeta där? Det kan handla om deras produkter, hur de beskriver sina värderingar på sin hemsida eller vad du hört via någon som arbetar där. En arbetsgivare tycker om att höra drivet, viljan och motivationen hos potentiella kandidater.

Berätta vad du vill

Gör en kort presentation av din bakgrund, berätta framförallt vad du vill arbeta med framåt. Bevisa varför du är rätt person genom att ge exempel på vad du har åstadkommit på din tidigare arbetsplats. Beskriv dina egenskaper och vilken nytta du har haft av dem tidigare. Berätta vad du har fått för feedback av din tidigare chef och vad tydlig med vad du trivs med i din arbetsmiljö och vilka arbetsuppgifter som ger dig mest energi. Måla upp en bild av dig som medarbetare och kollega.           

Avrunda gärna med att föreslå att ni kan höras av i vecka som kommer (eller efter semestern) för att fortsätta samtalet. Be om ett kort eller telefonnummer.  Fortsätt sedan kvällen i mer privat anda. Glöm inte ställa lite frågor så att du inte bara pratar om dig själv.

Läs gärna tidigare inlägg från mina kolleger för att få mer tips.

Lycka till!

Anna Karin Laurenius Kohle, rådgivare TRR trygghetsrådet

P.S. Hisspresentation syftar till den tid det tar att presentera sig på vägen upp i hissen i en skyskapa i New York!

Tillbaka

Skriv ut
Gå upp

Lämna synpunkter på innehållet