Vi tar hjälp av cookies för att TRR.se ska fungera så bra som möjligt. Genom att använda webbplatsen godkänner du detta.

Jag förstår

Så pratar du lön på anställningsintervjun

Det är många som tycker att det är både nervöst och pirrigt att gå på anställningsintervju. - Många jag möter tycker att det är särskilt utmanande när det kommer till frågor som handlar om lön, säger Lena Friberg rådgivare TRR i Göteborg.

Lena Friberg, rådgivare TRR i GöteborgAtt du själv vågar prata om lön är viktigt, det är ett sätt att vara tydlig gentemot arbetsgivaren att du vet att du har ett värde kopplat till den kompetens du har.

När i processen blir lönefrågan aktuell?

När man går på en intervju är det ganska vanligt att det är flera intervjutillfällen och lönefrågan kommer ofta upp i slutet av processen. Det är bra då det innebär att arbetsgivaren fått en tydlig bild om hur du kan bidra och utvecklas i organisationen. Du har också fått en bättre bild av vad arbetet innebär och kräver.

Det kan även vara så att lönefrågan kommer upp redan i ett telefonsamtal i samband med att man blir kallad på en intervju. Det är oftast vanligt när det är ett bemannings-eller rekryteringsföretag som anställer. Syftet med att lönefrågan kommer upp så tidigt i processen handlar ofta om att bemannings- eller rekryteringsföretaget har ett tydligt lönespann att förhålla sig till.

Så kan du förbereda dig

Det finns olika vägar att få fram lönestatistik, även om det ofta är på övergripande nivå.

Exempel på bra sidor där du kan hitta mer information:

Du kan också kontakta din fackliga organisation. Ibland finns det uppgifter om fackliga företrädare när du söker jobb via annons – ett telefonsamtal till en facklig företrädare kan ge dig information om löneläget i den specifika organisationen.

Frågor som arbetsgivaren ofta ställer

Vissa frågor är mer vanliga än andra när det gäller lön. Jag har gjort förslag på svar till två frågor som jag hoppas kan vara till hjälp:

  • Vad har du för löneanspråk?

Förslag till svar: Jag har försökt att samla information om löneläget i er bransch, det är dock svårt då jag vet att det kan skilja mycket i löneläge mellan olika arbetsgivare. Vad är löneintervallet för denna typ av roll i er organisation, alternativt vad har ni för tankar kring lönenivå för tjänsten?

  • Vad har du för lön idag?

Förslag till svar: Jag undrar om det är så relevant då jag vet att jag har arbetat i en organisation som har ett gynnsamt löneläge/lågt löneläge. Jag diskuterar hellre hur ni tänker runt löneläget för tjänsten kopplat till min kompetens och erfarenhet. Alternativt; Jag tror och hoppas att vi kan komma överens, vad är löneläget för era anställda som har liknande bakgrund som jag har?

Övrigt att tänka på!

  • Det kan vara klokt att själv sätta en nivå som är den lägsta lön du kan acceptera.
  • När du lämnar ett löneförslag så ta gärna i lite extra så du ger dig själv ett förhandlingsutrymme.
  • Du behöver inte tacka ja till ett löneerbjudande direkt utan du har möjlighet att be att få återkomma så du kan ta tid att reflektera över erbjudandet samt få möjlighet till fortsatt dialog om nivån.
  • Det är viktigt att hamna på en relevant lönenivå från start - det är svårt att få en låg lön justerad i efterhand.
  • Säkerställ om du har rätt till övertid eller om den är ”inbakad” i lönen. Tänk också på att det tydligt framgår när det blir aktuellt för ditt första lönerevisionstillfälle.
  • Ställ frågor om det finns andra förmåner såsom friskvårdsbidrag med mera som kan ha betydelse för hur du ser på helheten av anställningserbjudandet.

Precis som allt annat så är det viktigt att vara förberedd och övning ger färdighet.

Lycka till!

Lena Friberg, rådgivare TRR i Göteborg

 Skriv ut
Gå upp

Lämna synpunkter på innehållet