Vi tar hjälp av cookies för att TRR.se ska fungera så bra som möjligt. Genom att använda webbplatsen godkänner du detta.

Jag förstår
Tillbaka

Googla dig själv

Visste du att var tredje arbetsgivare googlar potentiella kandidater de överväger att anställa? Vilken bild ges av dig på internet och hur du kan påverka den?

Jan Paulusz, rådgivare på TRRSökresultatet anpassar sig utifrån hur du brukar söka. Därför bör du rensa webbläsaren från cookies och sökhistorik innan du googlar dig själv. Du kommer aldrig att helt och hållet kunna kontrollera hur ditt sökresultat ser ut, men med viss kunskap om hur Google fungerar kan du påverka ditt resultat.

Skapa en egen närvaro

När någon googlar ditt namn ser förutsättningar olika ut beroende på om du har ett namn som är originellt eller om du har ett mer vanligt namn. Ju vanligare ditt namn är desto högre är konkurrensen om att synas på de översta sökresultaten.

Grundprincipen är att vara aktiv på internet. Ju mer du själv publicerar, desto större är chansen att det är din information som arbetsgivaren hittar. Satsa på att göra din information synlig och tillgänglig.

Var aktiv på sociala nätverkssajter

Vill du påverka ditt sökresultat ytterligare är det en god idé att finnas på flera sociala nätverkssajter.

  • Skapa en aktuell och uppdaterat profil på LinkedIn. Många rekryterare använder LinkedIn i sitt arbete.
  • Eftersom Facebook är störst är det rimligt att prioritera närvaron där.
  • Tycker du om att fotografera så passar Flickr eller Instagram dig bra.
  • Är du en person som tycker om att samtala och diskutera är Twitter ett bra alternativ för dig.
  • Gillar du att skriva? Starta en blogg! Använd färdiga bloggvertyg som Wordpress eller Blogger, de är gratis och enkla att komma igång med. Tänk på att du även kan blogga om saker som inte är jobbrelaterade. Har du en trevlig och informativ blogg om din trädgård ger det arbetsgivaren en bild av hur du är som person.

Om du skapar en egen närvaro på dessa sajter förbättrar du avsevärt dina chanser att hittas via Google. Du behöver inte göra allt. Välj den eller de plattformar du gillar och prova dig fram.

Tillbaka

Skriv ut
Gå upp

Lämna synpunkter på innehållet