TRR använder cookies på denna webbplats för att förbättra funktionalitet, analysera trafik och att möjliggöra delningsfunktioner till sociala medier. Läs mer om hur vi använder cookies

Jag förstår
Tillbaka

Referenser, betyg och intyg

Innan du lämnar en tjänst ska du alltid be om både ett arbetsgivarintyg och ett betyg. Undersök också vilka personer som kan vara dina referenser.

Ett arbetsintyg behöver du när du anmäler dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen, ansöker om a-kassa och för framtida arbetsgivare. I arbetsgivarintyget ska det tydligt framgå vilka arbetsuppgifter du har haft och hur länge du arbetat på stället. En del a-kassor har mallar för hur intygen ska se ut för att bli godkända av Arbetsförmedlingen.

Ett betyg innehåller ett personligt omdöme om dig i din yrkesroll. Det kan exempelvis beskriva hur bra du är på ditt jobb, vad du har för kvaliteter, hur du är som medarbetare och ge en rekommendation till framtida arbetsgivare.

Erik Sjögren, rådgivare på TRR

Coacha dina referenser så att de kan berätta vad just du är bra på kopplat till jobbet du söker. En god referens kan avgöra om du går vidare i rekryteringen.

Erik Sjögren, rådgivare på TRR

Referenser

Du kan ha olika typer av referenser, beroende på vilken typ av jobb du söker. Det viktiga är att din referensperson kan intyga att du kan just ett specifikt område eller har en specifik egenskap. Vem du väljer som referens kan bero på vilket jobb du söker, vilken typ av företag det är eller vilket sammanhang det gäller. Din referens kan vara en chef, en kollega eller en vän, beroende på situation.

Förbered gärna en lista med personer som du skulle vilja använda som referenser.  Fråga dem om de kan tänka sig att vara din referens innan du lämnar ut kontaktinformation till arbetsgivaren. Berätta för dina referenser vilket jobb du söker och vilka av dina kvaliteter och kompetenser du vill att hen lyfter fram. Skicka gärna jobbannonsen till din referens. Säkerställ också att personen ifråga är tillgänglig de dagar rekryteraren eventuellt ringer.

Tillbaka

Skriv ut
Gå upp

Lämna synpunkter på innehållet